Alla inlägg under augusti 2012

Av Sara - 11 augusti 2012 20:40

Hemma efter några härliga, intensiva, roliga, jobbiga, soliga och blåsiga dagar på Bornholm. Att semestra med en 3-åring med fullt ös utan begränsningar och en 2-månaders bebis utan mat- och sömnrytm är kanske inte riktigt vad som kan kallas semester i bemärkelsen ‘ladda batterierna’ eller njuta av lugnet. Men det är ett äventyr och  det är väldigt roligt!


Efter en kort Ystadsvistelse fortsatte resan till Bornholm där vi tillbringade 4 nätter i en liten hytte i Hassle.

 

Hytten va uppbyggd ungefär som en husvagn men med el och rinnande vatten (kallt). Petter sa i våras att ’Vi kanske ska köpa husvagn?’. Jag va något mer skeptisk även om jag haft många underbara och roliga semestrar i just husvagn som barn (vårt husvagnsäventyr tog slut vid o-ringen i Hallsberg 1998, ni som va där vet varför...). Jag har frågat Petter nu om han fortfarande gillar idén om husvagn men inte fått nåt svar.


Bornholm är ju cykelön nummer ett. Så min cykel hängde med och det blev ett par rundor. Annars va det bil som gällde för vår del. Möjligheten att vandra och se mycket fint fanns också men vi höll oss av anledningarna ovan till kortare sträckor. Fokus kom att handla väldigt mycket om ätbart. Och på Bornholm finns massor med när/härproducerat. Allt från glass, karameller, choklad, öl och vin till rapsolja, lamm, rökt fisk, marmelad och must.


Här får ni vår Bornholmsvistelse i bilder med lite text...

 

Tisdag

Trappan ner till Jons kapell, en stor sten som tydligen ska se ut som ett kapell utifrån havet. Jobbig vandring när man bar på en bebis med miljoner trappsteg.
     
 
Så här fint va det på bakgården där man köade till toaletten. Stockrosor va för övrigt mycket vanligt förekommande utmed husväggarna i alla Bornholms byar.
 
 
Till lunch blev det fiskbuffé på Nordbornholms Rögeri i Allinge. Skönaste kommentaren kom när Olivia spottade och sa 'Blä, usch'. Jag frågar vad det va som inte va gott och får svaret 'Det va för mycket ketchup på rödbetan'. Ja ni kan ju själva tänka er den smakkombinationen.
   
 
 
Det blev också besök i Gudhjem på karamellkokeriet och i Gudhjem Mölle.
 
Rundkyrkor är lite av Bornholms kännemärke, detta är rundkyrkan i Österlars.
 
   
     
 
Hammershus är väl värt ett besök men med en vindstyrka på 20m/s i byarna så gällde det att hålla i sig...
   
 
Den här mysiga lilla loppisen/inredningsbutiken låg mitt ute på landsbygden utanför Östermarie. Det fanns gott om antik/loppisaffärer men priserna va inte direkt fyndvänliga.
   
 
Onsdag
Onsdagen började i Svaneke, hit måste ni åka om ni är på Bornholm! Längst bort på andra sidan hamnen låg en liten gul kiosk med världens godaste burgare...
 
 
...Svanekeburgaren med chiliaioli, ost och bacon.  
 
 
Svaneke bjöd också på karamelltillverkning/butik, chokladtillverkning/butik, ölbryggeri, vingummitillverkning, lakrits by Johan Bylow, Madame Stoltz butik.
 
Vi fortsatte söderut utmed kusten och tog ett bad i Balka. 
 
     
 
Sen blev det glass i Snogebaek, på Boisen is.
     
 
Torsdag
Torsdagens förmiddag tillbringade Petter, Olivia och William på en lekpark i Hassle medan jag cyklade en lite längre tur ut mot Almindningen, Bornholms största och Danmarks 3:e största skog... (vilket inte säger så mycket om att den va stor).
 
Eftermiddagen bjöd på kraftiga regnskurar men kvällen blev solig. Vi tog en promenad i Hassle och köpte med oss rökt fisk från rökeriet, pasta tillverkad på och av mjöl från Bornholm till kvällsmaten.
  
        
     
   
 
Med två kokplattor i en liten hytte så lagade vi hellre maten i det gemensamma köket. Jag tyckte jag va lite lat när jag gjorde burgare med färdig kryddblandning, köpte en fylld fläskfilé som bara skulle in i ugnen och rökt fisk från rökeriet. Men insåg att detta va en ganska avancerad matlagning då det under hamburgerstekningen passerade inte mer än 3 olika 'familjer' i köket. Deras matlagning bestod av att sätta på spisen och ta fram en påse ur frysen vars innehåll hälldes i pannan och va klart på 3 minuter.
     
 
Fredag
Fredag och dags för hemfärd men inte förrän sen eftermiddag så vi hade tid att kolla in Rönne också. Men trötta va vi och vädret lite halvdåligt så det blev inte så mycket av det... Vi åt gott på Gustavs på Stora torget i alla fall...
   
 
...och hann med en snabbfika innan vi begav oss till färjan. 
    
 
Här hittar ni många av de 'ätbara' ställen vi besökt!
 
Hemresan i bil från Ystad till Tävelsås vill vi helst glömma.
 
Av Sara - 5 augusti 2012 20:49

Efter en okej frukost på B&B så åkte vi till Ystads djurpark. En mysig liten anläggning med många fina djur, en del lite udda och en del väldigt vanliga. Bra blandning. Olivias favorit va Zebrorna medan jag gillade den här godingen...

   

En angoraget.


Det blev lunch i djurparken. Kan väl bara sammanfattas med en rekommendation om att ta med matsäck och picknickfilt när ni ska dit. Området har också uppvärmd pool vilket uppskattades och bra med lekpark!


Efter djurparksbesöket blev det fika på Olof Viktors. Där blir ingen besviken!

   



Köpte med knäckebröd, frallor och dinkellevain, allt gjort på surdeg såklart! Förutom gottigheterna ovan finns där supermumsiga matiga mackor. Och egengjord glass som fick högsta betyg av Olivia.


Imon fortsätter semestern till Bornholm!

Av Sara - 4 augusti 2012 21:38

 


Idag har vi cyklat dressin på Romeleåsen. Kan inte hitta nåt annat ord för det än att det va trevligt (tycker annars att det är ett ganska neutralt uttryck för något som va sådär...).

      


Fikapaus blev det hos Systrarna på Solhjulet. Mysigt, gott, fint och prisvärt.

 


Ikväll har vi checkat in på Körsbärsdalens B&B. Superfint, och så lugnt. Väldigt barnvänligt och med ett stort kök och allmänutrymme. Imon får vi utvärdera frukosten. Jag kommer sova väldigt gott efter en 7,5km lång springtur i backarna här.

 


God natt!

Av Sara - 3 augusti 2012 20:41

Imon är det 5 år sedan jag o Petter gifte oss i Blädinge kyrka.

 



Imon kör vi till Skåne för fortsatt färd mot Bornholm på måndag så vi firade barnfritt redan ikväll. God trerättersmiddag på Korrö i underbar eftermiddagssol i lugn o ro.


 




Förrätt; Rökta räkor med aioli till Petter och en Garvaren toast till mig.

    


Huvudrätt; Hängmörad biff med potatiskaka

 


Efterrätt; Creme brule med mjölkchoklad och flädersorbet till Petter och Havtornspannacotta till mig

   


Så gott det va!

Av Sara - 2 augusti 2012 21:42

Mamma o pappa har tömt sina garderober på prylar som tillhör mig, Åsa och Emma. Och idag va vi utbjudna för att hämta hem det vi ville ha, resten åker till tippen... Det va en del gamla godingar som hittades men mest skräp.

   


Gamla kort är alltid kul. Fanns massor... här ett på Spice Girls Blädinge (Emma och Petra). 

 


Avslutade dagen/kvällen med korvbuffé.

   


Olivia och morfar tog en tur till kyrkan där det va ponnyridning, skattjakt och ansiktsmålning! En riktig höjdare tills en geting gav sig på henne och gav ett riktigt svullet öga.


William fick provsitta Ebbas babysitter. Det va kanon tyckte han!


Glassbilen kom precis lagom tills att korven va uppäten. Olivia talade om för mormor att den bilen säljer glass... 

Av Sara - 1 augusti 2012 19:58

Trots en frys full av gottigheter så är det mysigt med en fika nån annanstans. Innan fika vid Kronobergs slottsruin och ett besök inne i slottsruinen så gjorde vi ett stopp på 4H-gården. Inte så mycket djur men kaninerna föll Olivia för.


 


Jag åt en god pekannötspaj med hallonsorbet (det kan man göra när man cyklat 4,5 mil på förmiddagen).

  

     


Vi köpte med sushi och sashimi hem som ett litet avbrott i allt grillande.

 



Presentation


Om livet på landet med loppisfynd, pyssel, inredning, mat&bak och utflykter.

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Omröstning

Vart går din semesterresa i sommar?
 Sverige
 Utomlands

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Inredning


Ovido - Quiz & Flashcards